tiistai 10. maaliskuuta 2015

Uusiutuva energia

Uusiutuvaa energiaa tuotetaan hyödyntäen jatkuvia luonnon prosesseja kuten tuulta, virtaavaa vettä, auringon paistetta ja ilman ja maan lämpöä. Bioenergiaksi taas kutsutaan energiaa, joka on tuotettu biologisesti syntyvistä varannoista, kuten puuperäisistä polttoaineista, peltobiomassasta, biokaasuista tai kierrätyspolttoaineiden biohajoavista osista.

Kaikki uusiutuvat energianlähteet saavat energiansa auringosta, lukuun ottamatta geotermistä energiaa ja vuorovesivoimaa.yleisimmin käytettyjä uusiutuvia energianlähteitä ovat vesivoima sekä biopolttoaineet, kuten puu. Maailman vesivoimasta hyödyntämättä on yli 80%, kun taas toisaalla miljoonia hehtaareita metsää hakataan vuosittain energiatuotannon käyttöön.

Uusiutuva energia tuotetaan lähteistä, jotka ovat ihmisen näkökulmasta loputtomia tai uusiutuvia. Jos hitaasti uusiutuvaa energianlähdettä käytetään nopeammin kuin se uusiutuu, se ei enää kuulu uusiutuvan energian piiriin. Jos jätteenpoltossä käytettävä jäte on uusiutuvasta lähteestä, sitä voidaan kutsua uusiutuvaksi energiaksi.

Käyttämällä uusiutuvaa energiaa voidaan vähentää riippuvuutta fossiilisista eli uusiutumattomista polttoaineista, jotka aiheuttavat tuotannossa ja kulutuksessa syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä. Kun fossiilisia polttoaineita käytetään vähemmän, myös niiden terveyshaitat vähenevät.

Uusiutuvaa energiaa käytettäessä edistetään työllisyys-ja aluepoliittisia tavoitteita. Uusiutuvista energialähteistä peräisin oleva energia voi olla ratkaisu , jolla energian tarve voidaan turvata lähes loputtomiin. Se on siis avaintekijä tulevaisuuden energiaratkaisuissa ja sen avulla voidaan myös ehkäistä energiantuotannon ympäristöriskejä jaturvata ihmiskuntaa sähköntuotantoon liittyviltä sosiaalisilta  ja poliittisilta konflikteilta.

Maailmanlaajuisesti Suomi on johtavia maita uusiutuvan energian hyödyntämisessä ja neljännes koko Suomen energiasta on uusiutuvista energialähteistä. Tärkeimiä uusiutuvan energian muotoja Suomessa ovat vesivoima, bioenergia, tuulivoima ja maalämpö. Nykyisin koko maailman energiasta noin 10 % on tuotettu uusiutuvista energialähteistä. Uusiutuvan energian käyttö on vuosien 1990-2006 Seitsenkertaistunut Euroopan alueella.

Tuulivoimalaitos, muuntaa tuulen liike-energiaa pyörimisliikkeeksi ja siitä edelleen turbiinin kautta sähköksi. Tanska on yksi esimerkkimaista tuulivoiman hyödyntämisessä.
Vesivoima on puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, jonka tuotanto perustuu veden kiertokulkuun ja virtaamiseen.
Aurinkoenergiaa tuotettaessa Auringosta maanpinnalle tulevasta energiasta pystytään hyödyntämään vain pieni osa, sillä suurin osa auringon säteilystä heijastuu takaisin avaruuteen.
Biomassaa ovat mm. viljakasvit, ruohot, eläinten lanta, puu ja puujäte. Niitä hyödynnetään pääasiassa polttamalla.
Geoterminen lämpö on maankuoren alla syntyvää ja olevaa lämpöä, jota voidaan hyödyntää mm. lämmityksessä. Se syntyy radioaktiivisten aineiden hajotessa maapallon kuoressa tai vaipassa.
Maalämpö on maankuoreen varastoitunutta auringon lämpöä. Sitä hyödynnetään lämpöpumpun avulla maankuoresta sekä pinta-ja pohjavesistä.

Lähteet


Tekijät: S&J